divendres, 29 de juny del 2007

Els "liberals" eren els dolents

La Sara em dóna peu a aclarir una cosa: els progres ens han arribat a fer creure que els "liberals" del segle passat eren els bons -i ara els abominen!-.

Els liberals estaven a l'Espanya estricte -miserable- del centre i sud- La majoria dels seus soldats eren mercenaris africans. Per qui encara no ho sàpiga: els que defensaven una descentralització de l'estat, l'identitat, la llengua, lleis i la tradició catalana eren els carlins. Les diferència entre els liberals del XIX i dels de després -que hi és- no la tinc tant clara i ho deixo obert.

Això és perquè us aneu fent càrrec de que dels progres no se n'ha de fer massa cas, jo calculo que un 10 o 20 per cent del que diuen.

Ja tinc llest el Decàleg del liberal.

5 comentaris:

Sara ha dit...

Eiii, estic contenta que gràcies al meu comentari hagis escrit una entrada.
Així com tu l'utilitzes d'aclariment jo també vull fer-ne un (o dos).
En primer lloc, em declaro liberal cosa que no implica gens ni mica cap relació directe amb els liberals del segle XIX.
Tu recomanes Salvany (s.XIX) i jo et recomano Sala i Martín (s.XXI)
En segon lloc, també vull recordar que certament els carlins eren catalanistes però no només ells...cal citar Valentí Almirall? (o posteriorment, els de la Lliga)

Finalment, no, no tinc cap fill :) de moment germans petits.

Salutacions,

P.D Per cert, no volia faltar, el meu humor és així i no m'agraden els mals rotllos.

Sara ha dit...

Aiii que m'he descuidat un altre punt per rebatre aquesta entrada!

No crec que els progres hagin volgut fer veure que els liberals eren els "bons" ja que eren un dels partits dinàstics o sigui que anaven al mateix sac que els conservadors.
El que sí que crec que els anomenats "progres" han volgut i volen és fer quedar els republicans com a herois quan ells mateixos es van encarregar d'enfonsar les dues repúbliques tot i les bones intencions inicials, així com ens han volgut fer creure que durant el franquisme hi va haver una super resistència quan no.

buff... he dit!

Pafiam ha dit...

Veig que estàs bastant preparada i afines bastant. Ara bé la progressia sempre ha detestat els carlins i la tradició. Jo també tinc alguna cosa de liberal,llògicament, abans que d'igualitarista marxista.

Lo més gros, i que demostra que parlant de política és dificil entendre's, es que ELS LIBERALS VOLIEN PORTAR LES IDEES DE LA REVOLUCIÓ FRANCESA -LA DE LES GUILLOTINES- I ELS "VALORS" REPUBLICANS I ARA ELS REPUBLICANS NO PODEN VEURE ELS LIBERALS.

Ah, records a les macedònies amigues.

Anònim ha dit...

Suposo que no recomanes les seves americanes XDD

Anònim ha dit...

Un comentari encara que el tema ja hagi passat: els qui es van aprofitar de la desamortització dels s. XIX van ser els liberals, que no eren precisament pobres. La seva "llibertat" incloïa també la llibertat de fixar els arrendaments i molts pagesos que fins llavors pagaven una mesura de blat, quatre pollastres o un pernil (dret de "pernada" o cuixa, per cert) per Nadal van veure com de la nit al dia se'ls exigien rendes en metàl·lic.